PROČ VAŘÍM PŘÍKRMY DÍTĚTI
V poslední době se setkávám s více či méně nechápavými pohledy když zmíním, že našemu Marečkovi (9 měsíců) dávám skoro jen domácí stravu. Lidi si oprávněně říkají, proč to dělám, když jsou plné obchody kvalitní kojenecké stavy, která je úplně bez práce. Je docela drahá, takže „asi musí“ být kvalitní a dělají to přece tak dneska všichni. Je v kráských obalech, které lákají k nákupu a maminka neodolá dopřát svému děťátku třeba Tagliatelle s brokolicí a smetanou .
Je beze sporu, že to, co naše děti teď sní, je ovlivní na celý život. Rostocí tělíčka potřebují přísun vitamínů atd., zanedbávat by se neměly ani stavovací (jídlo bez množství cukru a soli) a společenské (jídlo se prostě musí pokud jsme doma uvařit a nejen otevřít sklenička, která se následně vyhodí, nevychovávejme z děti jen spotřebitele koncernů) návyky. Samozřejmě taková klobása na koupališti nebo objednaná pizza v den stěhování má své kouzlo a nic proti tomu, ale to už je jiná „story“.
Ne vždy je rychlost přípravy zásadní. Instantní kaše jsou rychle na stole a maminka stihne ještě třeba umýt okna, případně zkouknout oblíbený seriál, ale je to vykoupeno množstvím látek, které jsou v těchto pokrmech podle mě nějak navíc. Vřele doporučuji číst složení a možná budete kroutit hlavou tak, jako já.
Proč mám kupovat sušenou banánovou příchuť a ne namačkat dítěti banán čerstvý? Aha, ono je to rychlejší a na té fotce na krabici banán vypadá krásněji než ten bio v obchodě.
Proč tedy vařím příkrmy Marečkovi já:
1)kvalita
Selský rozum mi napovídá, že čerstvě uvařená mrkev je lepší než sterilovaná a ležící rok ve skleničce. Vám ne? Dusičnanů se příliš nebojím, vařím výhradně z bio surovin (co neseženu bio, koupím ve skleničce a sní se to, když spěcháme). Navíc asi každý, kdo někdy pracoval v potravinářské firmě ví, jak to tam vypadalo … trubky a nádrže se nemyjou fyzikálně kartáčkem jako doma, ale prostě se protáhnou nějakou chemikálií a je klid. Nikdo nehlídá, jestli třeba mrkev nemá plíseň nebo není nahnilá (což se obzvlošť u bio věcí stává). A my dospělí bychom taky nechtěli jíst ovoce a zeleninu pořád jen zavařené. Příkrmy jsou různě nastavované (rýžová mouka) a zahušťované (škrob), obohacované syntetickými vitamíny (to aby měly aspoň nějaké vitamíny, když už jsou pro děti) atp.
2)Chuť
Všechny chutnají stejně.
Brokolice chutná stejně jak mrkev – nezdá se vám to „nechutné“?
3)Cena
I když vaříte z bio surovin (já je kupuji v Globusu a tam jsou docela drahé), vyjde vaření celkově levněji. Maminky, které vaří z běžných konvenčních surovin (ono to dítě se s chemikáliemi v jídle stejně dříve či později setká), na tom ušetří hodně.
4)Můj soukromý despekt k marketingu a manipulování spotřebiteli ;)
Co si o tom myslíte vy?
Žádné komentáře:
Okomentovat